Australisk terrier - En gång Aussie alltid Aussie!


Bakgrund och historia

Historien bakom denna tuffa lilla terrier från Australien är det inget som man till 100% vet om hur den kom till. Men man har olika teorier.

Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonisationen på 1800-talet då emigranter från de engelska öarna kom till Australien. De förde inte bara med sig förnödenheter och boskap utan bland annat sina små arbetande hundar. Dessa skall ha blandats med varandra och tagits med till bosättningarna.
De var arbetande terriers som inte bara användes på gårdarna och i gruvorna utan även av skogsvaktarna. Det var en hund som fick arbeta för sin föda och användes flitigt i smådjursjakt, så som råttor, kaniner, och ormar. Man hade oftast flera stycken i grupp och då användes de även till att valla får. Istället för att springa runt fåren för att valla dem så hoppade de upp på ryggarna och sprang över dem för att komma på rätt ställe fortare. De användes framförallt till att vakta och varna med sitt kraftiga skall då det kunde komma förrymda fångar från straffkolonierna.

Eftersom att Australien är ett så stort land så utvecklades många olika typer av rasen, något som märks även på dagens Aussies. År 1872 visades i Australien den första hunden på utställning, den hade dock ännu inte fått sitt nuvarande namn utan kallades strävhårig terrier. Den första rasstandarden skrevs 1887 och den har efter det kompletterats och blivit mer detaljrik. På den tiden kunde hundarna ha både stående och hängande öron men när engelska kennelklubben 1896 förbjöd öronkupering för utställning så avlade man bort hängande öron och så ser det fortfarande ut idag.

Rasen är liten, robust, och skall vara aningen längre än hög. Den väger ca 7-10kg, finns i 3 godkända färger, blå och tan, röd och sandfärgad. Idag är den större än vad som står i rastandarden världen över. Detta beror på att idag får de bra mat jämfört med vad de fick förr i tiden då de fick hitta sin mat själva. Mankhöjden är även den något högre mellan 25-30 cm.

År 1963 kom de första svenskägda australiska terrierna Stella Polaris Cassiopeja, Steffi Pride och Stella Polaris Jupiter. År 1964 föddes första kullen hos kennel Stebas det blev 5 valpar.

Svenska Aussieklubben bildades 1975.

Rasen idag

En Australisk terrier kan man använda till det mesta. Den är väldigt lättlärd, ibland kanske till och med lite för lättlärd. Idag är det många som tävlar framgångsrikt i agility, lydnad och spår mm. Det finns egentligen inte något som en aussie inte skulle kunna klara av.

Aussien är en sällskapshund som alltid vill vara med. De har ett väldigt högt energibehov när de är yngre och de kräver en fast hand av sin ägare. De har generellt en av och på knapp. Då de är full action ute medan de gärna sitter med en i soffan inne, eller ligger med huvudet på ens fot. Så gillar man närkontakt och vill aktivera sin hund så är en Aussie rätt hund för dig. För den kräver mycket motion för sin storlek.

Generellt sett så fungerar den bra i grupp och med andra hundar om man lär den från tidig ålder. Den har ett väldigt kraftfullt skall gentemot sin storlek men det är inte en skällig ras i sig. En australisk terrier skall vara väldigt alert och följa sin ägare. Det kan man se då den alltid vill ha kontakt. Den ligger alltid och spejar vilket man kan se på deras öron. Ett öra är oftast riktat mot sina ägare och det andra lyssnar runt. En aktiv ägare passar en aussie perfekt då den klarar mer än vad den tror då är en stor hund i litet format.

Pälsvård

Vardagstrimmas 4–5 gånger per år och kammas igenom ett par gånger i veckan. För utställning ska man trimma oftare för att hålla pälsen i form. Håller man ordning på trimmet så får man ett så gott som hårfritt hem.

Hälsa

Australisk terrier är generellt sett en frisk ras. Alla hundar som skall gå i avel ögonlyses och patella undersöks inför parning. Ögonlysningen får inte vara äldre än 2 år. Enbart friska hundar bör gå i avel. Inom rasen kan diabetes och allergier förekomma. Så det gäller att hålla sin hund i god kondition och fodra med foder som passar för just den hunden.

Rasen är idag fortfarande ganska liten. Det registreras genomsnittligt ca 75 hundar om året. Rekordet ligger på 182st år 2008. Registrerings siffrorna går lite upp och ner, vi hade 106st 2017, 74st 2018, 62st 2019 och 120st 2020.

 
Om ni vill läsa rastandarden kan ni gå in här: